zelf kiezen met uitvaartverzekering

Vorige maand, na afloop van een crematieplechtigheid, kwam er een mevrouw naar mij toe die mij complimenteerde met de verzorging van de betreffende uitvaart. Ze vertelde me dat het erg slecht ging met haar moeder. Zo slecht dat ze er rekening mee hield dat die binnenkort zou komen te overlijden. Ze vond het erg spijtig dat haar moeder “al een uitvaartverzekering had afgesloten bij …, maar eigenlijk liever ondergetekende zou willen inschakelen.” Ten onrechte denken veel mensen dat de verzekeraar van hun uitvaartverzekering bepaalt welke uitvaartonderneming u inschakelt. Dit soort gesprekken heb ik met enige regelmaat en de onwetendheid hierover leek mij een goede aanleiding om daar wat aandacht aan te besteden.
U bepaalt in eerste instantie zelf door welke uitvaartondernemer u een uitvaart wilt laten regelen. Als u ervaring heeft met, of weet van een uitvaartverzorger die werkt op een manier waar u zich prettig bij voelt, dan lijkt mij dat een belangrijke motivatie om daar mee in zee te gaan.
Daarnaast is het belangrijk dat u weet waar u voor verzekerd bent, wat er in uw polis staat. Heeft u een kapitaalverzekering, dan krijgt u een bedrag uitgekeerd, al dan niet met winstdeling. Hiermee kunt u zelf invulling en vorm geven aan de uitvaart, en dus inschakelen wie u wilt.
Heeft u een verzekering voor een pakket diensten, dan wordt het wat ingewikkelder. Deze verzekeringen worden vaak aangeboden door grote landelijke uitvaartondernemingen. U bent dan verzekerd voor die diensten geleverd door die verzekeraar/uitvaartonderneming.
Als u in zo’n geval een uitvaartverzorger inschakelt die niet is aangesloten bij de verzekeraar, dan heeft dat consequenties voor de uitkering van de polis. Er zal een lager bedrag uitgekeerd worden dan de waarde van de uitvaart verzorgd door de verzekeraar.
Als het voor u belangrijk is wíe er komt, is het de moeite waard om uw polisvoorwaarden eens na te kijken.
Het lijkt mij een te belangrijk moment in een mensenleven om die keuze aan een verzekeringsmaatschappij over te laten.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *