waar afscheid nemen

Waar kom je bij elkaar om afscheid te nemen van je dierbare als je geen lid bent van een kerk en je wilt ook niet naar de aula van de begraafplaats of het crematorium?
Het gebeurt nog al eens dat ik voor deze vraag kom te staan. Een lastige vraag, blijkt uit de praktijk. Naar wat voor soort ruimte is men op zoek? Heeft men zelf iets in gedachte? Als er een specifieke wens is, kan ik de beheerder bellen en vragen of de ruimte gehuurd kan worden. Eén keer heb ik meegemaakt dat iemand geen kist in zijn pand wilde. Een gemeente in de regio stond ook niet toe dat de trouwzaal in het historische gemeentehuis gebruikt werd. Aan de andere kant was de eigenaar van een dorpscafé direct bereid om zijn zaaltje beschikbaar te stellen. Terwijl ik daar juist aan twijfelde. Behalve toestemming zijn er nog een paar voorwaarden waar een ruimte aan moet voldoen. Hoeveel mensen worden er verwacht en past dat? Is de bereikbaarheid en parkeergelegenheid geschikt? Niet onbelangrijk: wat zijn de kosten? In de praktijk zijn er dan nog maar weinig locaties geschikt om een goed alternatief te zijn. Ik heb mijn dossiers er eens op na gekeken en dan zijn de meest opmerkelijke ruimtes op een hand te tellen. Behalve het dorpscafé, heb ik twee keer een afscheid thuis in de huiskamer verzorgd en heel bijzonder was het gebruik van de spiegeltent.
De ruimte moet qua sfeer ook iets toevoegen. Vaak adviseer ik dan om toch een kerk te huren, ook als mensen niet kerkelijk zijn. Maar het zijn meestal mooie sfeervolle gebouwen, gemaakt om veel mensen te ontvangen. Onlangs was ik in de Geertekerk in Utrecht. Er is alle ruimte en de sfeer is haast intiem en passend bij de gebeurtenis. Dat geldt voor meer kerken in Utrecht. Maar ook ‘gewoon’ een kerkgebouw in de eigen wijk heb ik wel eens afgehuurd. Dan was vooral de eigen buurt een reden om het daar te doen. Wat zou u daar van vinden?

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *