uitvaart vooraf regelen

Mijn zusje, waar ik vorige keer over schreef, had een paar heel duidelijke wensen voor haar uitvaart. Om daar vorm aan te geven is de uitvaartonderneemster, waar mijn moeder en ik al eerder kennis mee hadden gemaakt, gevraagd bij haar op bezoek te komen. Op een gegeven moment was ze daar zelf blijkbaar aan toe en zei ze: “bel nu die mevrouw maar”. En wij wisten wie ze bedoelde. Zij heeft zich voor laten lichten over wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt en tijdens dat gesprek aangegeven wat zij wilde. Zij heeft onder andere zelf haar kist en de bekleding uitgekozen. Dat gesprek was voor ons confronterend, omdat haar overlijden daardoor zo onontkoombaar en
definitief werd.
Als uitvaartondernemer word ik nu ook regelmatig gevraagd om vooraf iemands uitvaart te bespreken en vast te leggen, soms ook als iemand ernstig ziek is. Dan weet ik nog altijd hoe ik mij zelf voelde en realiseer mij hoe gevoelig mijn bezoek kan liggen.
Toch was het later, toen wij uiteindelijk haar uitvaart moesten regelen ook fijn om uitvoering aan haar wensen te geven.
Wij wisten dat zij zelf haar goedkeuring had gegeven en haar keuzes kenbaar had gemaakt. Dat gaf ons rust bij het organiseren en meer ruimte voor de invulling van de afscheidsdienst.
Achteraf gaf ons dat het geruststellende gevoel dat wij het goed hadden gedaan voor onszelf en voor haar. En dat helpt om de periode van rouw in te gaan.
Ik heb ervaren dat het belangrijk is om over de dood te praten en als nabestaande dat het belangrijk is om aan te geven wat mijn bijdrage moest zijn bij het afscheid.
Die ervaringen zijn essentieel geweest voor de uitvoering van mijn werk nu.

Narda Delhaas

Eén reactie op “uitvaart vooraf regelen

  1. Bedankt voor het delen van dit verhaal over het regelen van de uitvaart. Ik vind het erg knap dat uw zusje zelf haar uitvaart heeft geregeld. Dat zou ik ook willen, want ik wil niet dat mijn familie hier te veel voor moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *