Trend

Een Utrechtse familie had op het eerste beschikbare tijdstip, tamelijk vroeg in de ochtend, met een korte plechtigheid in de aula afscheid genomen van hun vader, schoonvader en opa. In kleine kring, alleen met familie. Daarna bij een van de kinderen thuis koffie met een broodje doen. Eigen en vertrouwd.

Afscheid in kleine kring

Misschien heb ik het hier al eens eerder opgemerkt; dit komt steeds vaker voor. Nabestaanden geven regelmatig aan dat ze liever het afscheid in kleine kring willen houden. Of helemaal niet, maar dat is echt een uitzondering. We hebben alle vormen en varianten al een keer meegemaakt.
Deze trend is, naar mijn idee, gedeeltelijk het gevolg van de crisis, maar ook omdat wij in onze branche nadrukkelijk vragen wat de wensen zijn. Alles mag en alles kan. Mensen raken hier steeds meer mee bekend en worden daardoor gelukkig steeds mondiger. Laten het dus ook weten als ze géén behoefte hebben aan een groots en meeslepend afscheid. Het is makkelijker geworden om te zeggen dat ze rouwbezoek niet nodig vinden of geen avondwake meer willen.
Ik heb graag dat mensen zeggen wat ze voor ogen hebben: champagne op een prachtige locatie of besloten in kleine vertrouwde kring (of champagne in kleine kring). Wat past bij de nabestaanden is leidend.

Bal gehakt

Dat was ook het geval bij mijn Utrechtse familie. Ze waren al weer vertrokken toen ik hun cd’s terug kreeg uit de muziekkamer. Kleine moeite om ze even langs te brengen. Onderweg bedacht ik me dat ze me zeker binnen zouden vragen voor een kop koffie. Na een kleine week samen de uitvaart van hun vader te hebben voorbereid kon ik dat redelijk inschatten. Er was meteen een stoel en koffie. En of ik een broodje wilde of liever een bal gehakt? Van allebei stond een grote schaal op tafel. Met een broodje kaas, want te vroeg voor mij voor een bal gehakt, was ik even onderdeel van dit familiegebeuren. Zij gaven er de voorkeur aan om op hun eigen manier en in vertrouwde omgeving met elkaar herinneringen te delen. De saamhorigheid van dat moment was voelbaar. Een cadeautje om daar even deelgenoot van te zijn.

Narda Delhaas

Eén reactie op “Trend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *