oudejaarsavond

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent voor veel mensen een gezellige tijd; we hebben het Sinterklaasfeest gevierd, de Kerst staat voor de deur en daarna oud en nieuw.
In mijn introductie van vorige maand beloofde ik u de bijzondere kanten van mijn vak als uitvaartverzorger te belichten. Ik hoop dat op een manier te doen die u aanspreekt en daarmee de diverse aspecten rondom overlijden en afscheid nemen, wat dichter bij de lezer te brengen.
Een van deze bijzonder aspecten is werken in deze laatste dagen van het jaar. Iedereen is druk met de voorbereidingen op de feestdagen en verkeert in de stemming die zo hoort bij deze tijd; de drukte voorafgaand aan gezellig samen zijn met familie of vrienden. De nadruk ligt vooral op gezelligheid. Die gezellige sfeer staat in schril contrast als er tijdens deze dagen een geliefd iemand komt te overlijden of is overleden. Dan kom je (opeens) buiten die sfeer te staan. En dat is een vervreemdend gevoel. Ik herinner mij dat ik een melding van overlijden kreeg op oudejaarsavond, terwijl ik zelf ook bezig was met de voorbereidingen om met vrienden het jaar uit te luiden. Dat dat niet doorgaat is niet erg, want dat weet je, maar je bent zelf ook in die stemming. Dan geeft het een heel speciaal gevoel als je op oudejaarsavond zit te luisteren naar het verhaal van een echtgenote en dochter over het sterven van hun man en vader, terwijl de rest van Nederland aan de oliebollen zit. Dan weet je: zij zullen nooit meer als vanouds oud en nieuw ‘vieren’.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *