open dag doodnormaal

Ik heb een les geleerd tijdens mijn open dag over persoonlijke uitvaartverzorging: voor mij is het doodnormaal, voor velen van u nog niet.
Enerzijds begrijp ik dat. Wij zijn nu eenmaal liever niet met de dood bezig. En al helemaal niet op een vrije zaterdagmiddag.
Aan de andere kant zou ik het u toe wensen om daar anders mee om te gaan.
Het laatste afscheid is belangrijk, dat heb ik hier inmiddels hopelijk wel duidelijk gemaakt. Behalve emotioneel is een uitvaart ook een heel kostbare zaak. Zo kostbaar dat veel mensen er een verzekering voor hebben afgesloten. Het is vergelijkbaar met de uitgaven voor een huwelijk of een ander groot feest. De vergelijking gaat mank op emotioneel gebied, maar voor de rest klopt die aardig. Er moet een mooie ‘uitnodiging’ de deur uit, een geschikte locatie gekozen worden, speciaal vervoer –witte auto’s behoren zelfs tot de mogelijkheid-, welke consumpties gaan we aanbieden? En laten we het prachtige bloemstuk niet vergeten en ook de annonce in de krant niet. Met als sluitstuk de begrafenis of de crematie zelf.
In een paar uur tijd moet u over deze zaken met bijbehorende tarieven, beslissen met een eindresultaat van al gauw gemiddeld zo’n
€ 7.000. Dan zou je toch denken dat mensen zich daar beter op voorbereiden? Door bijvoorbeeld naar een niet-beladen, laagdrempelige informatiedag over persoonlijke uitvaartverzorging te komen?
Misschien volgende keer dan maar, want het is mij goed bevallen. Ik vond het leuk om te organiseren en het resultaat was, weliswaar een te rustige maar wel een gezellige dag met enthousiaste bezoekers en deelnemers!

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *