Noaberschap

Een typisch begrip uit het oosten van ons land. Doet een beetje ouderwets aan. Misschien omdat wij het hier niet kennen en het gerelateerd is aan de boerengemeenschappen daar.
Deze zomer was ik in de Achterhoek onderdeel van de warme, betrouwbare betrokkenheid van de buurt in tijden van nood. Het is voor de buren duidelijk wanneer er een beroep op hen gedaan wordt. Ook ‘de Amsterdammers’ die er al lang wonen en er inmiddels bij horen, maar toch altijd import blijven. Ik was gevraagd de uitvaart te verzorgen, zij zouden mij vertellen wat gebruikelijk is bij hen. Tegen mijn gewoonte in waren deze eeuwenoude buurtgebruiken wel degelijk leidend bij het regelen van de uitvaart. Er was genoeg eigen inbreng. Ik was hier duidelijk op onbekend terrein.
De noabers werden apart ontvangen en hadden aan een half woord genoeg. De echtgenote vertelde hoe ze een en ander in haar hoofd had en vervolgens regelde de buurt dat. De condoleance en het afscheid nemen zouden op de boerderij plaatsvinden. En het zou druk worden. De volgende dag kwam er een ploeg die het erf opruimden, het gras -grootte: voetbalveld- werd gemaaid en de borders geschoffeld. De ramen werden gezeemd, een weiland naast de boerderij tot parkeerplaats gemaakt met heuse rood/witte linten en statafels werden bezorgd met bijpassende zwarte rokken. Op de avond van de condoleance was er voor mij niet veel meer te doen dan de ruim 800 mensen de weg te wijzen door de boerderij. Er werd geen koffie geschonken, dat moge duidelijk zijn. Nadat iedereen via de deel door de boerderij langs de overledene en zijn familie via de keuken de boerderij weer had verlaten, werd door de noabers alles weer netjes op orde gebracht en verdwenen zij geruisloos naar hun eigen boerderijen. Ik stond perplex.
Even bevreemdend vond ik de vraag op het aanvraagformulier voor de crematie: wel of geen Bediening Buurt? Ik had werkelijk geen idee, dacht nog aan iets katholieks, maar vanuit de buurtschappen is het gewoon dat de buurvrouwen ook de koffie en broodjes na de uitvaart serveren. De koffiedames van het crematorium maken plaats voor de buurvrouwen! Hier totaal ondenkbaar. Noaberschap: een samenwerking van weinig woorden met groot, dankbaar resultaat. Mijn schoonzus en haar kinderen waren duidelijk trots op hun eeuwenoude traditie!

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *