Kerstgedachte

Ik geef niet zoveel om Kerst. Ik word altijd wat dwarsig van de volmaakt gezellige familie-sfeer die in de laatste maand van het jaar overal opgeroepen wordt, terwijl ik weet dat het voor veel mensen helemaal niet gezellig of familie-achtig is.

Nou heb ik in mijn eigen vriendenkring een stel dat daadwerkelijk niet voorbijgaat aan de eenzame medemens. Zolang ik hen ken zorgen zij voor een paar eenzame zielen. Eerst een oude eenzame -niet zo aardige- tante van hem. Die hij toch niet aan haar lot over wilde laten. In het bejaardenhuis waar zij woonde leerden ze zo een Oude Man kennen die niemand had. Bij de Oude Man zat tijdens de maaltijden een Oude Vrouw aan tafel die ook geen familie meer had. Haar lot trokken zij zich ook aan.
Altijd trouw, soms mopperend naarmate ze zelf ook wat ouder worden, gingen ze zeker drie keer in de week op bezoek. Als de fysieke gezondheid het toeliet namen ze de een of de ander mee op pad; de Oude Man namen ze in de zomer wel eens mee naar een terras om een biertje te drinken.
De betrokkenheid hield niet op bij de bezoekjes, ze namen ze serieus en hielden de medische gang van zaken in de gaten. Als het nodig was sprongen ze in de bres voor ze. De tante is al lang overleden. De zorg voor de Oude Man duurde tot vorig jaar en vorige week overleed de Oude Vrouw.
Je vraagt je af: Wat zijn dat voor mensen? Wie doet dat nou belangeloos?
Ze kunnen het niet laten. Ze doen het al hun hele leven. Behalve deze ouderen waar ze naar omkeken, zorgen ze ook al zo’n 30 jaar (of langer) voor een vrouw met down-syndroom. Die gaat elk jaar met de rest van de hele familie gewoon mee op vakantie alsof het hun eigen dochter is.
Vorige week overleed de Oude Vrouw, midden in de nacht. Pas om 6 uur ’s morgens zou de verpleging komen helpen om samen de laatste zorg te geven. Dat wilde ze graag. Ze zijn de hele nacht bij haar gebleven “wilden haar niet zo alleen laten liggen”. Ze hadden ook naar huis en naar bed kunnen gaan en de zorg aan ons overlaten.
Dat geeft mij nou het Kerstgevoel.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *