Eén uitvaart, twee overledenen

De opstelling van de beide kisten was al snel bedacht. In het uitvaartcentrum moesten ze in één rouwkamer en in de aula van het crematorium zouden ze ook gezusterlijk naast elkaar komen staan. Eén uitvaart met twee overledenen. In de 13 jaar dat ik uitvaarten verzorg was dit de derde keer en opnieuw een opmerkelijk verhaal.

Huisgenoten

De overledenen waren twee oude dames die elkaars huisgenoten waren. Om preciezer te zijn: de één woonde in bij de ander. Mevrouw ‘Huis’ was de eigenares en mevrouw ‘Kamer’ huurde van haar. In deze verhouding hadden zij 58 jaar samen gewoond. Op haar 91e overleed mevrouw Huis na een kort verblijf in een verzorgingshuis. Een dag later overleed mevrouw Kamer in haar huis. De contactpersoon voor beide dames, samen met het huis ongeveer het enige wat ze gezamenlijk deelden, was voorbereid op het regelen van de uitvaart van ieder apart, maar niet op twee uitvaarten tegelijk. Dit onaangekondigde overlijden van mevrouw Kamer was onmiskenbaar zo verbonden met het heengaan van haar huisgenote, dat het duidelijk was dat er een gezamenlijk afscheid moest komen. Dat ze beide hun eigen uitvaartondernemer en uitvaartwensen hadden, maakte het er niet makkelijker op. Hoewel mijn collega en ik in alle harmonie deze uitvaart geregeld hebben.

Ongemakkelijk

Ik was in 2003 bij mevrouw Kamer in Houten om de details voor haar uitvaart te bespreken en herinner mij nog dat ik me toen wat ongemakkelijk voelde vanwege de woonsituatie. Ik  werd boven ontvangen; een slaapkamer was haar zitkamer. Het gaf een beetje dat ouderwetse hospita-gevoel. Dat gevoel was wel ongeveer goed. Het bleek een heel bijzondere verhouding te zijn. Want ondanks dat ze al sinds hun 30e samenwoonden waren ze toch geen goede vriendinnen. Ze gingen wel samen op vakantie, maar toen mevrouw Kamer niet meer kon door haar gezondheid, ging mevrouw Huis het jaar er op gewoonweg met een andere vriendin. En toch, ondanks de voelbare strijd was er ook een verbondenheid. Ze konden niet met elkaar, maar uiteindelijk niet zonder elkaar.

Narda Delhaas

Eén reactie op “Eén uitvaart, twee overledenen

  1. Het klinkt als een prachtige en bijzondere uitvaart. Heel mooi dat deze twee verbonden vrouwen op deze manier samen tot rust kunnen komen. Ook wil ik even mijn complimenten geven over jullie blog. De dood en uitvaarten blijven altijd een moeilijk onderwerp, maar daarom is het ook goed om er open over te zijn. Ook wij zijn begonnen aan een blog over islamitische uitvaarten, en ik denk dat we veel van jullie kunnen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *