De koffer

Toen ze me uitlegden hoe zij het afscheid van hun vader voor zich zagen, werd ik meteen enthousiast: intiem, persoonlijk en origineel. Ik zag het helemaal voor me.

Op de dag van de uitvaart kwam de dochter met een weekendtas gevuld met belangrijke spullen van haar vader en een grote koffer, inmiddels leeg maar tot zijn overlijden, betekenisvol in het leven van haar ouders.
Voor dit afscheid in kleine kring had ik de Huiskamer besproken in het crematorium; een grote kamer met een bank, fauteuils, salontafeltjes, een koffiehoek, een grote eettafel met stoelen en voldoende ruimte voor de kist met de overledene. Naar eigen inzicht hebben we een en ander verschoven, waarbij de tafel ten opzichte van hun vader het uitgangspunt was. De inhoud van de weekendtas werd op de tafel uitgestald volgens een weloverwogen plan en de koffer er naast. Foto’s, documenten, een stapel liefdesbrieven uit de tijd dat hun vader op de grote vaart werkte en die al die tijd in de koffer bewaard waren gebleven, zijn stuurmanspet, een miniatuur van de watertoren van Westkapelle, zijn laatste woonplaats. En heel symbolisch als laatste zijn niet-reanimerenpenning.
Nadat ik de genodigden had verwelkomd en hen had gevraagd een glas wijn in te schenken, brachten we een toost uit op het voorbije leven van hun vader. Daarna nam de dochter het woord. De zoon dacht van zichzelf dat hij niet in staat zou zijn om dit te doen en liet dat graag aan zijn zusje over. Dat deed zij met verve. Zij nodigde ons uit om met het glas in de hand bij de tafel te komen staan en de spullen te bekijken. Aankomen mocht ook. In deze sfeer vertelde zij aan de hand van de uitstalling de levensloop van haar vader. Niet te lang; ze stipte aan wat belangrijk was. Het werd een levendig in memoriam, waarbij wij met een groot gevoel van respect luisterden en (be)keken wat er voorbij kwam. Het was waardig en warm, zoals een van de aanwezigen beschreef. En als vanzelfsprekend vulde de zoon zijn zusje aan met zijn herinneringen als oudste.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *