Cijfers uitvaartbranche

Ik ben dol op cijfers en grafieken! Zo halverwege het jaar worden alle cijfers die te maken hebben met de uitvaartbranche gepubliceerd. De cijfers zijn afkomstig van het CBS. Dat klinkt misschien verschrikkelijk saai, maar ik trek er een avondje voor uit om die te lezen. Ik haal er informatie uit die interessant is voor mij als ondernemer, maar ook weetjes die ik graag wil delen! Misschien heb ik een verkeerd beroep gekozen en had ik iets met statistieken moeten doen.

Cremeren

Vindt u het ook niet interessant om te weten dat twee derde van de Nederlandse bevolking kiest voor cremeren? In 2013 werden er voor het eerst meer mensen gecremeerd dan begraven. Als u naar een uitvaart gaat, komt u dus eerder in een crematorium dan op een begraafplaats.
Er valt geld te verdienen met cremeren. Dat blijkt, want in tien jaar tijd zijn er 41 crematoria bijgebouwd. Nederland heeft er nu 109. En er komen er nog steeds bij. Onlangs nog is er een vergunning afgegeven voor een crematorium op de RK begraafplaats St. Barbara in Utrecht.

Natuurbegrafenissen

Terwijl begraven minder vaak gebeurt, groeit het aantal natuurbegrafenissen tegen de trend in. In 2010 vond er nog geen enkele natuurbegrafenis plaats, in heel 2016 al 617. Mijn moeder valt onder deze stijgende trend. Zij heeft al een mooi plekje uitgezocht.

Uitvaartondernemingen

Er valt voor u nog meer te kiezen. Het aantal uitvaartondernemingen is in de afgelopen tien jaar spectaculair toegenomen; van 985 in 2008 naar 2.030 in 2018. Dit komt vooral door de grote toename van zzp-ers. Wij merkten het vooral toen er crisis was. De uitkerende instanties stuurde nieuwe werklozen graag door naar onze branche.

Hoogste sterftecijfer

Wat bij mij ook direct allerlei vragen oproept is waarom Laren in Noord Holland het hoogste sterftecijfer van alle gemeentes heeft. Hoe kan dat? Wonen er veel oude mensen of houden de bewoners er een ongezonde levensstijl op na? Helaas stond dat er niet bij.

Eenpersoonshuishouden

Zorgelijk vind ik de groei van eenpersoonshuishoudens. Bijna 3 miljoen van die huishoudens blijken alleenstaande ouderen te zijn. Niet al deze ouderen hebben kinderen of een ander sociaal netwerk.
Wie is er dan bij hen als ze hun laatste adem uitblazen? Die bejaardenhuizen waren helemaal nog niet zo slecht…

 

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *