Bizar

Dat is het label van een van de weinige mappen die nog in mijn archief hangen. Inmiddels zijn praktisch al die krantenknipsels en uitgescheurde artikelen, met vermelding van krant en datum, opgeruimd. Waarom zou je dat bewaren als we Google hebben?

In het archief hangen alle dossiers van de afgelopen 20 jaar en daarachter dus nog een paar mappen die mijn opruimwoede doorstaan hebben. Vanwege ruimtegebrek opnieuw nog eens gekeken naar die laatste paar mappen. Alles over Amenti Uitvaartverzorging blijft, ook alweer twee mappen vol. De map met brieven van sollicitanten van de afgelopen 13 jaar is flink opgeschoond, en de map ‘Live-muziek’ heeft lang stand gehouden, maar moet er nu ook aan geloven.
Dat die ene map er hangt weet ik ook. De map ‘bizar’. Ooit aangelegd om alle bizarre verhalen rondom de dood en mijn vak te bewaren. Hij is flinterdun. Ik hou helemaal niet van dat soort verhalen. Meestal zijn het sensationele verhalen over moord en doodslag. Die bewaar ik niet en ik weet ook nooit waar men het over heeft als zoiets besproken wordt. Ik ken alleen de verhalen waar ik bij betrokken was om de uitvaart te regelen.
Die map is bewaard gebleven omdat er een piepklein artikeltje in zit dat mij destijds ontroerde en erg tot mijn verbeelding sprak. De helft van de artikelen zijn bizarre verhalen uit het buitenland: Ontvoerders die het lijk van opa meenemen in plaats van de zoon (UN, 10/01/2004). Of, minder bizar: Boete voor lijkwagen op de stoep (UN, 16/09/2002). Ik heb het niet lang volgehouden, na 2004 geen bizarre stukjes meer. Het artikeltje zit er nog in: Zonnende bejaarde blijkt overleden (UN, 16/08/2002). “Een 85-jarige vrouw uit A. heeft urenlang dood op het strand gelegen voordat omstanders in de gaten kregen dat zij was overleden.”
In eerste instantie is het een heel naar idee dat zij daar zo lang heeft gelegen, je ziet het voor je. Maar ik zie ook voor me dat die vrouw op haar oude dag nog de dingen kon doen waar ze van genoot. Heerlijk naar het strand en genieten van de zon en de zee. Dat deed ze vast vaker, anders doe je dat niet zo snel op die leeftijd, op een handdoekje op het strand. Lekker zonnebaden en dan … Het heeft iets heel vredigs.
Nu gooi ik deze map ook weg.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *