Begraven in de vrije natuur

Op haar eigen verzoek, heb ik samen met mijn moeder aan het begin van deze zomer Natuurbegraafplaats Heidepol bezocht. Hoewel er op de begraafplaats in Vught, waar ook mijn zusje begraven ligt, een plaatsje voor haar gereserveerd is in het graf bij haar echtgenoot, voelt ze grote aantrekkingskracht tot een laatste rustplaats in de vrije natuur. Vanwege alle bijkomende vragen wilde ze graag dat ik mee ging kijken.

Terwijl zo ongeveer alle begraafplaatsen in Nederland zich afvragen hoe ze meer mensen kunnen bewegen tot begraven in plaats van cremeren, is er ondertussen grote belangstelling voor het begraven in de vrije natuur. Overal in Nederland worden stukken natuur ingericht als begraafplaats. Hier in de regio kan het ook al; in een bos bij Bilthoven. Heidepol bij Arnhem, was volgens mij de eerste Natuurbegraafplaats.
En het ligt echt in de natuur. Wij vonden het er prachtig! Groots en voor elk wat wils. Bos en boslanen, maar ook weides en open velden met bloemen. En je moet heel goed kijken wil je iets zien dat op een markering van een graf lijkt. Mijn moeder kennende begreep ik de verleiding van deze mooie vredige plek.
Heel bijzonder was het dan ook dat ons onlangs gevraagd werd daar een begrafenis te verzorgen. Opnieuw hetzelfde gevoel bij deze bijzondere locatie. In de natuur met elkaar de overledene gedenken, muziek maken en elkaar ontmoeten, zo zou je altijd wel afscheid willen nemen. Wat mee werkt aan deze gemoedelijke sfeer is de vriendelijke ontvangst en medewerking van de mensen die daar werken. En om u een hint te geven; de afstand is te overzien.
Mijn moeder moet niet al te lang wachten met het nemen van een beslissing, want meer dan helft van de 7200 graven zijn al besproken.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *