Alberto Stegeman

Mijn kapster vroeg mij tijdens mijn laatste knipbeurt of ik het programma van Alberto Stegeman had gezien? Ze doelde op de uitzending met het ‘uitvaartondernemers’-echtpaar. Ze weet namelijk wat voor werk ik doe. Díe uitzending had ik niet gezien, wel de uitzending van de Rijdende Rechter twee dagen later die óók over een incident in onze branche ging.

Misselijkmakend

Ze was bepaald niet de enige die er naar vroeg. Blijkbaar had Alberto iets heel ergs aan het licht gebracht, want zelfs de branchevereniging reageerde met een officieel persbericht.
Gealarmeerd besloot ik het programma alsnog terug te kijken.
Wat ik zag was inderdaad misselijkmakend. Een stel dat zich uitvaartondernemers noemt, maar ik zou ze eerder lucratieve lijken-handelaren willen noemen. Afschuwelijk!

Rijdende Rechter

Het programma van de Rijdende Rechter, waarbij een familie te maken dacht te hebben met Dela en niet uit die droom werd geholpen door de betreffende uitvaartverzorger, maakte ook veel ergernis bij me los.
Meestal komen misstanden in onze beroepsgroep neer op financieel voordeel voor de ondernemer. Het schrijnende èn schandalige eraan is dat er misbruik gemaakt wordt van de kwetsbare positie waarin de klant, de nabestaande(n), zich bevindt. Heel veel uitvaartverzorgers hebben goede bedoelingen en zijn juist alert op het wegnemen van onduidelijkheden.

Uitvaartverzorgers

Naar mijn idee gaan dit soort dingen mis omdat de meeste mensen geen idee hebben wat wij uitvaartverzorgers nu eigenlijk doen, hóe we dat doen en wat u mag verwachten. Te veel wordt er door nabestaanden op vertrouwd dat iedereen in de uitvaartbranche van goede wil is. Hier zien mensen met slechte bedoelingen hun kans. Wettelijk is er weinig tegen deze praktijken te doen.
Dat er een overledene in het privéschuurtje van een ondernemer wordt gestald, is niet strafbaar maar buitengewoon respectloos. Dat een telefoniste vaag is over welke Uitvaartverzorging een nabestaande aan de telefoon heeft, is ook niet strafbaar, maar bezorgt onnodig veel teleurstelling en stress bij de nabestaanden.

Vooraf informeren

U kunt dit voorkomen door van te voren te informeren bij één of meerdere uitvaartverzorgers die u aanspreken. Maak een afspraak en vraag hoe ze werken en wat de kosten zijn. U krijgt meer inzicht in alle mogelijkheden en kunt beter vergelijken. De kans is dan klein dat u uw uitvaartondernemer in een tv-programma voorbij ziet komen vanwege wantoestanden.

Narda Delhaas

Eén reactie op “Alberto Stegeman

  1. Schandalig! Dat mensen in een kwetsbare positie, en zo’n moeilijke periode van hun leven, in de maling worden genomen. Maar goed dat Aberto Stegeman, en jij Narda met deze blog, hier aandacht aan besteden. Ik denk dat vooraf informeren en gaan voor een keuze waar de persoon zich goed bij voelt inderdaad mee kunnen helpen om dit te kunnen verkomen.
    Een goed geschreven en informatieve blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *