Actualiteit

In Trouw merkte een columniste opgelucht op dat ze in haar column niets met de actualiteit hoeft. Daar denk ik ook wel eens aan.

Moedeloos

Ik word moedeloos van het onrecht, het geweld en de vijandigheid in de wereld van dit moment. Ik zou daar soms deze ruimte wel voor willen gebruiken; even goed ventileren! Maar nee, het doel dat ik mijzelf heb opgelegd in 2009 toen ik deze stukjes begon te schrijven, was om u meer vertrouwd te laten raken met mijn beroep en indirect met de dood en alles wat daar bij komt kijken. Opvallende, aparte en ontroerende situaties, dat is een beetje het idee. En lang niet alles van wat ik hoor of zie krijgt u te lezen, omdat ik niet wil dat mensen die zich in de kwetsbare positie bevinden na een verlies, zich herkennen in een stukje van mij met mijn ongevraagde mening daarover. En als ik dat wel doe, iets expliciet beschrijven, dan vraag ik daar altijd toestemming voor.

Goed doen

Toch heeft de actualiteit wel invloed op mijn werk; in mijn machteloosheid over de tweedeling die dreigt in onze samenleving, die ik ken uit mijn kindertijd (wij speelden niet met ‘heidense’ kinderen) en die ik ook niet als oplossing zie, bij die machteloosheid denk ik vaak aan mijn schoonmoeder. Teleurgesteld in haar partij en de wereld richtte zij zich op ‘de wereld’ dichtbij: “goed doen voor de mensen om je heen en die op je pad komen, dat is al moeilijk genoeg.”
Ik kan veel goed doen in mijn werk en krijg daar veel voor terug. Ik had op één dag een gezin dat zich gerustgesteld voelde over de aanstaande uitvaart, iemand die even in mijn hand knijpt dat haar zus het zo fijn vindt met mij en diezelfde zus die mij uitbundig bedankt omdat ik even kwam kijken hoe het is en we een fijn gesprekje hadden. Dat allemaal op één dag, een zonnige zondagmiddag, terwijl mijn vriendin met vrienden recreëert op de Loosdrechtse Plassen, en ik dat dan toch niet erg vind, omdat ik een klein beetje het goede heb kunnen doen!

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *