2017

Reikhalzend kijken mijn collega en ik uit naar het nieuwe jaar. 2018 wordt voor Amenti Uitvaartverzorging een jaar met spannende veranderingen. Wij kijken er naar uit! Maar eerst nog de december drukte door.

December begint al direct met het gezellige Sinterklaasfeest. Wat voor velen de gezelligste maand van het jaar is, is vaak de moeilijkste maand voor mensen die iemand verloren hebben. Zij gaan met een groot gevoel van gemis diezelfde ‘gezelligheid’ in. Daar moet ik altijd aan denken.
Terugkijkend op 2017 denk ik dan direct aan die kinderen die in november vorig jaar hun vader verloren omdat hij ernstig ziek was en zeven maanden later totaal onverwacht ook hun moeder overleed. Hoe zullen zij zich voelen? Ik denk aan alle bekenden die zijn overleden en waarvan ik de uitvaart mocht verzorgen. Ik denk aan die oude bekende die, te jong overleden, ik samen met haar vrouw in een oud camperbusje naar het crematorium heb gebracht. De intimiteit die dat bracht was, juist vanwege dat oude bussie onbeschrijfelijk. Dit paste zo goed en daarom was het mooi!

Een beetje in dezelfde sfeer was het ontroerende afscheid van de vrouw waarvan haar man en kinderen alles zelf al hadden voorbereid en afscheid namen in haar eigen tuin. Omringd door familie en vrienden stond de kist, zelf gemaakt natuurlijk door een van haar zoons, onder een boom. Er om heen mooi gedekte tafeltjes waar de gasten aan zaten. Met de grote boeketten bloemen en onder die boom was het haast een romantisch plaatje. Ik denk aan de uitvaart van de man van een vriendin van mijn moeder, die geen snijbloemen wilde. Het was hartje winter en ik vroeg mij af wat er dan voor groens meegebracht zou worden. De mooiste creaties met bloembollen werden meegebracht. Weer een idee erbij voor duurzaamheid!
Ik moet ook denken aan de oude dame die de moed had om bij leven afscheid te nemen van de mensen die haar dierbaar waren. Toen zij overleed had iedereen het over díe bijeenkomst. Dat had diepe indruk gemaakt.
Ik voel mij verrijkt met al die mooie en intieme ervaringen van andere mensen, maar realiseer mij dat dat gepaard gaat met grote verliezen van anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *