Duurzame, milieuvriendelijke kisten zijn gemaakt van Nederlands of Europees massief hout, ongelakt en zonder giftige lijmstoffen. Massief hout blijft in de grond langer in tact, terwijl een kist van spaanplaat (geperst hout) na ongeveer een jaar uit elkaar valt, waarbij de giftige stoffen uit de lijm vrij komen. Bij het cremeren van een kist van populierenhout is minder energie nodig en is de verbranding schoner dan bij een kist van spaanplaat.
‘Petronella’ – handgemaakte kist van biologisch geteeld populieren hout
De dagen tussen overlijden en de uitvaart is het verstandig om het lichaam goed te koelen. Dat kost veel energie en is daarom niet erg duurzaam. De energie voor een koele ruimte in een uitvaartcentrum wordt gebruikt voor meerdere overledenen, terwijl een koelplaat voor één overledene wordt ingezet bij een thuis opbaring op bed of op de eigen kamer. Toch zijn er alternatieven voor een koelplaat:
Zorg zowel bij begraven als cremeren voor kleding en een kist of mand van zo zuiver mogelijk materiaal.
In Nederland zijn inmiddels de eerste elektrische crematieovens in gebruik genomen. Deze zijn te vinden in Geleen en Almere. Het crematorium in Groningen is de volgende.
Een veel duurzamere manier van lijkbezorging is resomeren. Resomeren lijkt een beetje op cremeren, maar dan met water. In Amerika en Canada is het al toegestaan, maar nog niet in Nederland.
Begraven op een Natuurbegraafplaats is een goed alternatief voor een bestaande begraafplaats. Op een Natuurbegraafplaats zijn alleen onbehandelde massief houten kisten toegestaan. Om de bodem zo min mogelijk te vervuilen wordt er gevraagd om natuurlijke materialen te gebruiken voor de kleding van de overledene en de bekleding van de kist. Veel Natuurbegraafplaatsen dragen bij aan het creëren van een stukje nieuwe natuur.
Duurzaam vervoer van de overledene:
Om belangstellenden zo weinig mogelijk te laten rijden met eigen vervoer, kunt u er voor kiezen om alles op één locatie te doen. Of in een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Een uitvaart in besloten kring, meestal een klein aantal, is wat CO2-uitstoot betreft dus heel duurzaam.
Snijbloemen zijn niet erg duurzaam. Veel worden er in Kenia, Israël, China en Japan gekweekt en daarna naar Nederland gevlogen. En bij het kweken worden veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt, met name bij tulpen, rozen, irissen en narcissen. Tot slot wordt er in de winkel een groot vel plastic folie omheen gewikkeld.
Als u bloemen wilt meenemen naar een afscheid dan zijn er ook alternatieven:
Na afloop van de uitvaart kunt u bij de nazit of condoleance ook rekening houden met het milieu. Of het nu gaat om koffie met cake, een royale koffietafel of uitgebreide borrel, belangrijk is dat u zoveel mogelijk kiest voor:
Er is voldoende keus uit biologische cateraars in de regio’s Utrecht en Woerden.