Ongebruikelijk

Bloemstuk mee naar huis?

Heeft u ooit overwogen om een bloemstuk mee naar huis te nemen? Ik bedoel een rouwstuk, het stuk dat op de kist ligt. Wij hebben het gedaan en achter in de tuin gelegd op het Franse bankje om daar op haar eigen tijd te laten verleppen. Eindelijk kon ik in de praktijk brengen wat ik nabestaanden regelmatig ter overdenking meegeef.

Onaangekondigd stond onze bloemist Frans, voor de deur met een verlaat verjaardagscadeau: een vaas gevuld met tulpen. Mijn lievelingsbloemen. De schat! Hij was wel een week te laat, maar dat was bewust. Twee dagen voor mijn verjaardag overleed mijn lieve schoonmoeder en was ik niet bepaald in de stemming om mijn 50e verjaardag te vieren. Het prachtige kleurige bloemstuk dat de kinderen hadden besteld voor haar uitvaart, had Frans gemaakt. Een goedkeurende uitroep ontsnapte hem toen hij bij binnenkomst zijn bloemstuk op het bankje in de tuin zag liggen. Als verrassing, omdat hij dat niet had verwacht, maar ook omdat het daar nog zo mooi lag te zijn. Dat was nou precies waar wij van hebben genoten.

Elke ochtend bij het openen van de gordijnen straalde het stuk ons tegemoet. Ik hoor u denken dat we ook steeds geconfronteerd werden met haar overlijden. Ja, maar het was juist een heel prettige associatie. Door de schoonheid van het stuk en de gedachte dat zij het goed gevonden zou hebben dat wij er op deze manier nog zo van genoten. Zelf zette zij elk afgebroken bloempje in een klein vaasje. Alles wat leefde, vooral bloemen, kreeg bij haar een kans. Ze was zo op een mooie manier nog een beetje bij ons.

Ongebruikelijk

De diversiteit van alle mensen die ik ontmoet in mijn werk leert mij veel. Dit ongebruikelijke bloemenritueel heb ik namelijk niet zelf verzonnen. Jaren geleden gaf een mevrouw aan dat ze het bloemstuk na de crematie van haar man mee naar huis wilde nemen om het in haar tuin te leggen en er zo lang mogelijk van te genieten en de natuur haar werk te laten doen. Prachtig!

Narda Delhaas

Eén reactie op “Ongebruikelijk

  1. Dag Narda, met enige regelmaat lees ik je stukjes. Zo ook deze week met als titel Ongebruikelijk. Dubbel in deze, tulpen tgv je verjaardag en het bloemstuk van je schoonmoeder. Heb dit stuk met belangstelling gelezen en zal het bewaren. Mooi dat je op deze wijze, bloemstuk meenemen, toch het gevoel hebt dat je dierbare toch nog een poosje ‘zichtbaar’ bij je is. Een bloemstuk mee naar huis nemen krijgt zo een diepere betekenis. Kost weinig moeite maar daar krijg je (tijdelijk) eigenlijk heel veel voor terug. Om met jouw woorden te eindigen…Prachtig! Gr, Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *