Moeilijk moment

Het was een moeilijk moment aan het einde van de crematieplechtigheid. Het hele gezin, echtgenoot, kinderen, kleinkinderen en aanhang, stond om haar kist.

Definitief afscheid

Het was een mooie bijeenkomst geweest, waarin haar leven was geschetst en de liefde voor haar zichtbaar onder woorden gebracht. Nu was het moment daar dat in de beslotenheid van het gezin definitief afscheid genomen moest worden. In een grote kring en met de armen om elkaar en ‘Pa’ in het midden stonden zij om haar heen. Van een afstand zie ik het verdriet om dit definitieve einde, het verlies, het ongeloof dat ze er niet meer is nog niet helemaal doorgedrongen. De grote moeite haar los te laten en bij haar weg te moeten lopen.
Ik ben altijd blij als nabestaanden beslissen dat ze als laatste afscheid willen nemen en deze intimiteit aan het graf of in de aula rond een dierbare, zich buiten het zicht van alle belangstellenden afspeelt.

Moeilijk moment

Ik was een beetje voorbereid op dit emotionele moment, want een paar dagen eerder had zich ongeveer hetzelfde afgespeeld bij het moment van sluiten van de kist. Ik zie het nog zo voor me; dezelfde warme liefdevolle kring rondom hun dierbare overledene. Ik had mij teruggetrokken met de mededeling dat als zij zover waren ik zou helpen met ‘het sluiten’. Dat moment kwam niet. Dat wil zeggen, dat was niet zo makkelijk. Lang hebben ze daar met elkaar gestaan, de armen om elkaar heen. In stilte en af en toe spontaan een herinnering delend; een vrolijke waarom hartelijk werd gelachen of één die tranen losmaakte.
Tot een van de dochters benoemde wat er aan de hand was: “Het is een moeilijk moment, hè?” Dat was het! Het werd volmondig beaamd en omdat het benoemd werd konden ze ook weer verder. Het deksel werd met elkaar op de kist gelegd.
Het was een mooi moeilijk moment.
Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *