Uitvaartbus

Van de week zat ik op kantoor aan de koffie met een aardige kennis die even was binnengewaaid. Tijdens dat gesprek komt er een groot bordeauxrood gevaarte langsrijden dat mijn aandacht trekt. Het was de uitvaartbus van Mark van de Poel uit Deventer. Toevallig had ik die op mijn lijstje staan om over te schrijven, omdat de uitvaartbus ondanks alle maatregelen nu juist wel ingezet mag worden.

Toevallig las ik dat we in hetzelfde jaar zijn gestart in de uitvaartwereld. Dat was alweer in 2002. Ik als uitvaartondernemer, Mark met zijn bus in het vervoer. Hij was altijd al geïnteresseerd in rouwvervoer, maar vond de bestaande stoet van een rouwauto met de familie in aparte auto’s er achteraan een afstandelijk idee. Hij heeft toen als eerste in Nederland een Uitvaartbus laten bouwen.

Kist gemakkelijk in en uit de bus

Het is niet zo’n heel grote bus. Hij is 8 meter lang, zodat hij goed bij kerken, crematoria en begraafplaatsen kan komen. Bordeauxrood dus met zwart van buiten en binnen ligt een mooi gelakte houten vloer. De kist wordt op een plateau gezet dat met een gemakkelijk rol en schuifsysteem in en uit de bus getrokken wordt. De kist met de overledene staat centraal in de bus. Letterlijk en figuurlijk. De banken, in stijl met bordeauxrode bekleding, zijn daarom heen geplaatst. Voor de bloemen is achter in de bus plaats, voor het raam. Mooi in het zicht.

Intiem en troostend

Ik heb het altijd al een mooi idee gevonden. En mijn moeder weet dat als het haar tijd is we haar met de bus gaan wegbrengen. Je begeleidt je dierbare met elkaar tot het laatste moment. Dat geeft een intiem en troostend gevoel. Heel anders dan allemaal in stoet achter de rouwauto aan.

Met de uitvaartbus in coronatijd

Sinds juli vorig jaar mag de bus weer rijden bij uitvaarten. Dat is zeker nu in coronatijd, waarin we allemaal afstand moeten houden, maar 1 persoon mogen ontvangen en moeten kiezen wie bij de uitvaart mag zijn, heel bijzonder. Ik vind het een verademing! Ook al moeten alle passagiers wèl een mondmasker dragen.

Narda Delhaas

0348 – 200 005

Dag en nacht bereikbaar

Wie zijn wij
Wij zijn Narda Delhaas en Caroline de Bruijn. Eén van ons is uw vaste contactpersoon.

Zeer betrokken uitvaartondernemer
Rienie Baltussen is een kundige en zeer betrokken uitvaartondernemer. In alles is zij helder en transparant. Vooral haar persoonlijke,...
Lees verder Ervaringen