Rouwstoet

In stoet verlieten we de kerk. De pastoor geflankeerd door zijn misdienaars voorop. Achter mij de dragers die de kist met de overledene begeleidden, gevolgd door de familie en de rest van de aanwezigen. Om de hoek van de kerk naar de achterkant waar het kerkhof ligt. Aan de andere kant van het pad het schoolplein van de RK Basisschool waar de jongsten net pauze hadden. Aandoenlijk waren de reacties van de paar kinderen die de kleurrijke stoet in hun blikveld kregen.

Rouwauto

Mensen reageren altijd op een rouwstoet. Het trekt de aandacht. Ik loop er wel voor, maar mensen kijken altijd naar de rouwauto, naar de kist. Soms houden ze hun pas in of minderen ze vaart. Een heel enkele keer stapt men van de fiets om te wachten tot de stoet gepasseerd is. Als die mensen een hoed op hadden zouden ze die nog afnemen, denk ik dan. Een bus stopt soms. In Nieuwegein houdt de brugwachter in de zomer de brug dicht tot we er over zijn. Allemaal fijne, respectvolle reacties voor die ene mens die gestorven is en voorbij komt, vergezeld door dierbaren op weg naar zijn of haar laatste bestemming.
Ik zou nu een opsomming kunnen geven van alle respectloze reacties die er ook volop zijn, maar daar heb ik geen zin in. Liever vertel ik hier over het ontzag -en de nieuwsgierigheid- op de gezichten van mensen bij het zien van de stoet met 11 zwarte volgauto’s, of het bekijks van de stoet op de fiets met de kist op een fietskar en er voor een bakfiets vrolijk gevuld met veldbloemen. Of de stoet op Terschelling die, volgens mij, al eeuwen op dezelfde tijd en via dezelfde route naar het begraafplaatsje midden in het dorp gaat.
En over het jochie op het speelplein dat naar zijn vriendje riep: “Kijk, wat een grote doos!” Waarop zijn vriendje wijs antwoordde dat er iemand dood was. Maar ontroerender nog was het duidelijk Katholiek opgevoede meisje dat met haar gezichtje door de spijlen van het hek naar de priester in zijn wapperende paarse gewaad riep: “Wie is er naar de hemel gegaan?”

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *