Rechthebbende?

Wat zouden ze gedacht hebben toen ze de as van hun moeder op het graf uitstrooiden? Met de as van onze vader kraaide er ook geen haan naar, dus met die van onze moeder moet ook lukken?

Het gebeurt regelmatig, dat as van een familielid verstrooid wordt op het graf van een ander familielid. Of de urn wordt in het graf bijgezet. Mooi. Mag allemaal. Uiteraard wel met medeweten van de rechthebbende, zeg maar de eigenaar van het graf.
Dit verhaal gaat over een familiegraf van 45 jaar oud waarin drie generaties rusten. Een neef is de rechthebbende. Hij kent de familieverhoudingen. Met het onderhoud van het graf en een regelmatig bezoek kwijten hij en zijn vrouw zich aardig van hun taak.
Stomverbaasd waren zij toen er bij hun volgende bezoek een ‘vreemde’ leisteen op het graf lag. In de steen een slordig gegraveerde tekst voor de stiefdochter van één van de in het graf rustende overledenen. Ter persoonlijke kleuring drie eierdopjes er bij, want die spaarde ze.

As verstrooien op graf stiefmoeder

De conclusie dat de as van deze stiefdochter op of in het graf lag was snel getrokken. Verbolgen, juist vanwege de familieverhoudingen, heeft de neef de begraafplaats ingelicht en verzocht de plaat te verwijderen. Daarna heeft hij contact opgenomen met de eigenaar van de leisteen en aangeboden om op eigen kosten de naam van diens moeder in de bestaande steen aan te laten brengen. Want die as ligt daar nu toch. Aanbod is niet aangenomen.
Van dit soort verhalen kijk ik ook wel op. Ik ben best wat gewend, maar zonder medeweten en toestemming as verstrooien op het graf van een ander en er dan doodleuk een monument op zetten… dat gaat wel ver. In dit geval ging het nog verder.

Het graf moest gefatsoeneerd en opnieuw beplant worden. Gealarmeerd door de vrijpostigheid van de kinderen van de stiefdochter, vonden de neef en zijn vrouw het opeens noodzakelijk om de grond eens goed om te spitten. Ja hoor, daar kwam ook het crematiesteentje van de echtgenoot van de stiefdochter boven aarde. Hoe ze wisten dat het van hem was?
Op het steentje was zijn foto geplakt.

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *