prijsonderhandeling

Ik heb wel eens onderhandeld over de prijs van een uitvaart. Ik werd gebeld door een man, die van een vriend mijn naam had gekregen. Die vriend dacht dat hij, met zijn wat afwijkende wensen, bij mij gehoor zou vinden.
Zijn vrouw was ziek, zij was thuis en werd door hem verzorgd met hulp van hun kinderen. Haar aanstaande overlijden was wel degelijk een onderwerp van gesprek. Hij vertelde mij dat hij en zijn kinderen eigenlijk alles zelf wilden doen. Zij wilden haar zelf verzorgen en kleden, haar thuis opbaren, waar zij voor familie en vrienden op hun eigen wijze gelegenheid boden om afscheid te nemen. De kaarten waren ook al klaar. Eigenlijk hadden zij mij alleen nodig voor wat basis regelingen, zoals een koeling, een kist en het regelen van het crematorium. Uitzonderlijk was dat ze geen afscheidsbijeenkomst wilden in het crematorium, ook niet ergens anders. Zij hadden helemaal niets met het bij elkaar komen in een aula en daar naar muziek en sprekers luisteren. Zij wilden thuis in intieme sfeer afscheid nemen en haar daarna zelf -onder mijn begeleiding- naar de achteringang van het crematorium brengen.
Dit was voor mij een zeldzaam verzoek, maar het sluit aan bij mijn idee dat iedereen de uitvaart moet krijgen die bij hem/haar past. Dít klopte; dit paste bij dit (eigenzinnige) gezin. Zij hebben, los van ‘wat gebruikelijk is’, hun hart gevolgd, en afscheid genomen op een manier die bij hen paste. Nog steeds hebben zij er een bijzonder goed gevoel over. “Het voelt nog steeds heel intiem”, vertelt hij mij, als ik hem bel om te vragen of ik hun situatie mag gebruiken als voorbeeld.
Het paste bij deze overigens joviale en gastvrije man, dat hij met mij in onderhandeling ging over de prijs van de uitvaart. Mijn dienstverlening zou immers marginaal zijn.

Narda Delhaas

Reactie van betreffende persoon:

“Beste Narda,
Kort maar krachtig geschreven, goed aangevoeld. Het was precies zo en we voelen ons er nog steeds prima bij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *