Plasticvrij!

2018 was hèt jaar van de Grote Bewustwording in Nederland, volgens een medewerker van de Plastic Soup Foundation, van de gigantische
plastic berg waar we mee opgescheept zitten.

Dat herken ik wel. De beelden van de met plastic afval dichtgeslibde rivieren in Indonesië staan op mijn netvlies gebrand. Net als die eenden, gewoon hier in Nederland, hun snavel gesnoerd door een plastic ring afkomstig van een in het water geraakt waterflesje. Nou ja, u kent die beelden zelf ook wel. En ook ik volgde, net als de rest van de wereld, met interesse en hoop de pogingen van Boyan Slat om onze oceanen schoon te maken.

Plastic folie

Een vuilnisbak vol plasticfolie

Bij een condoleancebezoek, vorige maand, zag ik, terwijl ik het zoveelste stuk plastic folie van de bloemen haalde, opeens mijn eigen berg plastic afval! Om elk boeket of meegebracht bloemstuk zit plastic folie. Dat verwijderen wij altijd, omdat de bloemen het mooist uitkomen zònder. Het resultaat is een vuilnisbak vol plastic.
Ik realiseerde me dat er elke dag bij alle condoleancebezoeken en uitvaarten door heel Nederland zoveel plastic weggegooid wordt. Dat is ècht een ontzettende berg. Als die plasticvellen nou eens vervangen worden, dan scheelt dat enorm! Zo moeilijk is dat niet; je vraagt de bloemist om papier om je bloemen te doen!

Rouwbloemen plasticvrij

Ik vroeg me af of ik hier niet iets aan kon doen? Een Twitterbericht met foto van het verzamelde plastic leverde een reactie op van een oude bekende uit Vught, ook uit het vak. Met dezelfde beelden in haar hoofd en behoefte hier iets aan te veranderen was het idee al gauw geboren om een actie op te zetten tegen het plastic om rouwbloemen: Rouwbloemen plasticvrij!

Doet u mee?
Vraagt u papier om uw bloemen voor de volgende uitvaart?
Of nog beter: helemaal niks.


Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *