Amenti Uitvaartverzorging praktische informatie

Praktisch

Als er iemand overlijdt dan heeft niet iedereen een duidelijk beeld voor ogen wat er allemaal moet gebeuren. Begrijpelijk, want je komt maar een enkele keer in je leven voor deze vraag te staan. In korte tijd moet er veel geregeld worden. En het moet in één keer goed geregeld worden. Daar heeft u ons voor, de professionals. Maar u kunt zich wel voorbereiden, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Wat moet ik doen als een naaste overlijdt?

U belt in eerste instantie de huisarts of andere dienstdoende arts. Hij of zij stelt officieel het overlijden vaststellen en de doodsoorzaak.

Daarna kunt u de begrafenisondernemer bellen. Veel mensen denken dat wij direct moeten komen, maar dat hoeft niet. Als u daar behoefte aan heeft kunt eerst nog even de tijd nemen om met de overledene te zijn, voordat wij komen en al het geregel begint. Soms is het gewenst dat de overledene snel verzorgd wordt, maar dat kunt u zelf inschatten.

Hoe kan ik me voorbereiden op het eerste gesprek met de uitvaartondernemer?

Voor het eerste gesprek kunt u zich samen met andere familieleden of nabestaanden praktisch voorbereiden door:

 • de kleding van de overledene uit te kiezen en klaar te leggen
 • bedenken waar de overledene wordt opgebaard. Met ‘opbaren’ bedoelen we waar de overledene blijft tot de dag van de crematie of begrafenis? Daar waar uw dierbare is opgebaard kunt u hem of haar nog bezoeken en/of een condoleancebezoek organiseren, maar dat hoeft niet. Dit kan thuis of in een uitvaartcentrum.
 • aanwezige uitvaartwensen van de overledene zelf door te nemen en tijdens het gesprek bij de hand te houden
 • adressen te verzamelen om de rouwkaart te versturen
 • nadenken over begraven of cremeren
 • nadenken over de tekst op rouwkaart en misschien een mooie foto van de overledene of van iets dat karakteristiek was voor hem of haar

Al deze vragen, en meer, komen tijdens het gesprek aan bod, maar het kan u houvast geven als u er alvast over nagedacht hebt.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de uitvaart zelf?

U kunt zich op dit gesprek voorbereiden door:

 • te inventariseren wie er willen spreken bij het afscheid
 • gewenste muziekstukken te verzamelen
 • na te denken over een fotopresentatie; wilt u dat? wie heeft welke foto’s?
 • na te denken of en door wie de kist gedragen wordt
 • na te denken of u -bij een crematie- uw naaste wil begeleiden naar de crematieruimte , of -bij begraven- de kist wil laten dalen in uw aanwezigheid
 • na te denken over op welke manier de condoleance plaats moet vinden; condoleren op een rijtje of informeel mengen onder de aanwezigen

Het bespreken van de dag van de uitvaart gebeurt in detail, maar door u voor te bereiden houdt u het meer zelf in de hand en maakt u zich al een voorstelling van hoe de uitvaart ongeveer zal verlopen.

0348 – 200 005

Dag en nacht bereikbaar

Wie zijn wij
Wij zijn Marise Verboom en Caroline de Bruijn. Eén van ons is uw vaste contactpersoon.

Zeer betrokken uitvaartondernemer
Rienie Baltussen is een kundige en zeer betrokken uitvaartondernemer. In alles is zij helder en transparant. Vooral haar persoonlijke,...
Lees verder Ervaringen