Mortuarium Schiphol

Mortuarium Schiphol heeft een spiksplinternieuw pand. Dat wordt gevierd met een open dag voor iedereen uit het vak. Die uitnodiging neem ik graag aan van Nederlands meest interessante mortuarium. De opkomst is wat dunnetjes, maar des te meer uitleg krijgen wij!

Interessant

Ik ken het mortuarium vooral uit mijn begintijd. Ik ging altijd mee om een overledene op te halen. Ik vond het er interessant. De magie van een luchthaven, maar ook door de dynamiek. Er komt, of gaat, een heel pakket aan documenten mee met de overledene. Als je geluk hebt is het in het Engels, anders moet je puzzelen of de juiste documenten erbij zitten.
Ik herinner me dat er altijd spannend werd gedaan, omdat je, vanwege de veiligheid, niet overal mag komen. Maar de meeste indruk maakten de overledenen. De vreemde kisten uit alle streken van de wereld roepen meteen allerlei vragen op. Was het een toerist of een immigrant? Overleden aan een ziekte, ongeluk of ouderdom? En wat voor uitvaart staat hem of haar te wachten?

Tijdens de rondleiding mogen we óók in de ruimte kijken, waar we normaal niet mogen komen, die grenst aan de luchthaven. Er wordt nog steeds spannend gedaan. Het is verbóden de luchthaven te betreden. Onder allerlei restricties mag alleen één medewerker de kisten op de karretjes plaatsen.
Een paar kisten staan klaar voor vertrek. Eén trekt mijn aandacht. Op het deksel ligt een blauwe hoofddoek en er staat een klein zwart koffertje bij. Die onderscheiden haar van de anonieme andere kisten. Ik vraag me af wat er in het koffertje zit, dat nu nog mee moet? Waar gaan ze samen naar toe? Wie let er op het koffertje, nu ze dat zelf niet meer kan?

Mortuarium

Het is nog maar 20 jaar geleden dat men op Schiphol vond dat de overdracht van overledenen wat respectvoller geregeld moest worden. Nu heeft Mortuarium Schiphol een mooi modern pand. Van alle gemakken voorzien en ingericht op alle culturen die hier voorbij komen.
We hebben geluk! Een medewerker heeft het speciale hesje al aan voor de overdracht. Als de roldeur wordt geopend kijken we gespannen toe hoe de kisten op de karretjes worden geplaatst. Daar gaat ze met haar hoofddoek en het koffertje. Op haar laatste reis!

Narda Delhaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *