Liefdevol afscheid

Deze zomer had ik onverwacht zelf twee uitvaarten vlak na elkaar. In de vorm twee totaal verschillende bijeenkomsten, maar beide met hetzelfde verdriet.

Vrij onverwacht was de moeder van Caroline, mijn collega, overleden. Voor haar stond vast dat zij samen met haar familie het afscheid helemaal zelf gingen regelen. Een echte ‘doe-het-zelf-uitvaart’. Ze had mij alleen gevraagd voor de rouwkaart te zorgen en bij de afscheidsbijeenkomst aanwezig te zijn om de mensen te ontvangen.
Vlak daarna verloor een goede vriend zijn moeder door een akelig ongeval. Nu zat ik als belangstellende op onbekend terrein in Rotterdam. Dit was een traditionele uitvaart met een dienst in de kerk van de overledene en daarna een korte bijeenkomst in de aula van het crematorium, waar persoonlijke herinneringen werden opgehaald. Na afloop was er in de koffiekamer van het crematorium gelegenheid de familie te condoleren. De kist was traditioneel eiken en de rouwauto zwart. Evenals de pakken van de meeste mannen en de uitvaartleider.

Het afscheid van Caroline’s moeder was alles behalve traditioneel. Het was kleurig en uit de hele vormgeving en uitvoering sprak haar levensstijl en de invloed van haar kinderen en kleinkinderen. Alles was zelf bedacht en geregeld. Van het thuis opbaren tot de bijeenkomst in de serre van haar moeders woongroep en het vervoeren in eigen auto. Er was geen kist, maar een lage wilgentenen mand zonder deksel. Die had wat weg van een boot. De opstaande randen van de mand waren versierd met veldbloemen, waar ze zo van hield. Daar lag ze in, gewikkeld in een kleurige wade. Haar kleinkinderen droegen haar naar binnen. Na afloop brachten haar kinderen hun moeder met hun eigen auto naar het crematorium.

Twee totaal verschillende bijeenkomsten, die allebei helemaal paste bij de overledene. Bij beide ging ik naar huis getroost door de liefdevolle afscheidswoorden over hun moeder, oma en schoonmoeder.

Narda Delhaas

Eén reactie op “Liefdevol afscheid

  1. Hallo Nanda. Door een stukje in het AD van vorige week, werd ik weer aan jouw bedrijf herinnerd. Ik heb destijds een soort van stage bij je gelopen, toen je net begonnen was in De Meern. (zonnestudio Leidsche Rijn) Wat mooi om te zien hoe je bedrijf is uitgegroeid en fijn om zoveel mooie recensies over je te lezen. Ik woon inmiddels in Reeuwijk en door mijn werk in een hospice, heb ik ook weer regelmatig met uitvaartverzorging te maken. Dan denk ik weer even terug aan m’n opleiding. Nog veel succes en plezier met je bedrijf. Groet, Loes de Bruijn Sneller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *