C-tijd

Als ik dit schrijf is het eind mei en staan we voor een nieuwe reeks spannende, maar zeer welkome, versoepelingen van een aantal corona-maatregelen. Zojuist is aangekondigd dat we medio juni weer naar Frankrijk mogen. Het idee alleen al, héérlijk.

Als je dit leest is het -op z’n vroegst- eind juni. Hoe zal het dan zijn? Ik heb in mijn leven nog nooit zo geen idee van de nabije toekomst gehad. Dat vind ik verontrustend, maar maakt ook nieuwsgierig. Hoe zal het zijn over een maand, een jaar? Is alles over 10 jaar weer net zoals voor de C-crisis of zijn er dingen erg veranderd?

Positief geluid

Een ander positief geluid is dat we in juli mogelijk weer met 100 personen bij een afscheid mogen zijn. Aan de ene kant ben ik daar blij mee. Nabestaanden hoeven nu minder rigoureus keuzes te maken wie wel en wie niet bij de uitvaart aanwezig mag zijn. Aan de andere kant vind ik het idee om weer in een volle aula te zitten terwijl er nog corona onder ons is ook een beetje griezelig. Hoe gaan we dat doen? In ieder geval komt er verruiming. Dat is fijn.

Weer koffie na de uitvaart

Ook fijn is dat er weer een kopje koffie gedronken kan worden na de uitvaart. Het voelt zo tegenstrijdig en niet goed als je na afloop van de bijeenkomst de nabestaanden aan moet sporen om naar huis te gaan en niet te blijven praten op de parkeerplaats. Wat héél erg begrijpelijk is.

Bloembericht

Verrassend vind ik alle creatieve ideeën die uit in deze noodsituatie ontstaan, ook in mijn vak. Eén daarvan is het inmiddels succesvolle bloembericht, bedacht door Liesbeth Bauer die als zzp-er aan ons is verbonden. Een boeket gevormd door bloemen met een persoonlijk berichtje van al die mensen die niet aanwezig mogen zijn en zo toch zichtbaar hun medeleven kunnen betuigen. Arbeidsintensief, maar fijn om te doen!
Zo zijn er meer hartverwarmende initiatieven ontstaan: erehagen, spontane buurthagen en het verzoek aan de thuisblijvers om tijdens de uitvaart een kaarsje te branden voor de overledene. Extra dimensie kreeg het al bestaande lintenritueel. Lange linten die de overledene in de kist verbinden met de nabestaanden. Op afstand toch ‘verbonden’.
Ik vind het een troost dat we in crisis zo vindingrijk zijn!

Narda Delhaas

0348 – 200 005

Dag en nacht bereikbaar

Wie zijn wij
Wij zijn Narda Delhaas en Caroline de Bruijn. Eén van ons is uw vaste contactpersoon.

Zeer betrokken uitvaartondernemer
Rienie Baltussen is een kundige en zeer betrokken uitvaartondernemer. In alles is zij helder en transparant. Vooral haar persoonlijke,...
Lees verder Ervaringen